Uroda
Co zrobić, aby wyglądać zniewalająco na swoim ślubie?

Co zrobić, aby wyglądać zniewalająco na swoim ślubie?

Każda kobieta pragnie prezentować się zjawiskowo na swoim ślubie. Piękna fryzura, suknia ślubna, makijaż – wszystko to jest istotne, ale największy wpływ na wygląd ma sylwetka. Wiele pań nie jest zadowolonych ze swojej figury, problemem mogą być nadprogramowe kilogramy i inne niedociągnięcia natury. Zdrowa dieta przed ślubem to podstawa – wpływa korzystnie nie tylko na wygląd, ale też na samopoczucie.

Dieta odchudzająca przed ślubem sposobem na piękną sylwetkę – jak uzyskać pożądane efekty?

Nawet jeśli do ślubu pozostało jeszcze wiele miesięcy, nie powinno się zwlekać z przygotowaniami i odchudzaniem w nieskończoność. Zdrowe zrzucanie wagi jest długotrwałym procesem, nie można stosować zbyt restrykcyjnej diety i schudnąć kilka kilogramów w parę tygodni. Jest to prosta droga do problemów ze zdrowiem, pogorszenia nastroju i efektu jo-jo. Odchudzanie należy zacząć od razu, dobrze opracować plan działania – najlepiej skontaktować się z dietetykiem, który opracuje indywidualny profil żywieniowy w oparciu o potrzeby i oczekiwania. Zmiany powinny być wprowadzane stopniowo, ustalając krótkoterminowe cele i realizując każdy po kolei. Zmiana stylu życia i dotychczasowych nawyków żywieniowych to klucz do sukcesu, ale trzeba być sumiennym, cierpliwym. Konieczne jest uzyskanie deficytu kalorycznego, aby rozpoczął się proces chudnięcia. Należy zredukować podaż kalorii, ale nie można się głodzić, co skutkowałoby efektem odwrotnym do zamierzonego i szybkim ulotnieniem się motywacji. Co więcej, restrykcyjne diety prowadzą do utraty nie tylko tkanki tłuszczowej, ale też masy mięśniowej. Nie ma to niczego wspólnego z estetycznym wyglądem ani zdrowiem.

dieta przed ślubem

Mniejszą kaloryczność posiłków warto zrekompensować sobie większą objętością, wypełniając żołądek zdrowymi produktami spożywczymi, przede wszystkim warzywami. Są niskokaloryczne, pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, które wspierają proces zdrowego odchudzania. Unikać należy wysoko przetworzonej żywności, obfitującej w rafinowany cukier i uwodornione tłuszcze. Posiłki powinny składać się z jak najmniej przetworzonego jedzenia, przede wszystkim roślinnego. Mile wdziane będą chude kawałki mięsa, ryby, jajka, rośliny strączkowe, kasze, produkty pełnoziarniste, umiarkowane ilości nasion i orzechów – najlepiej w formie dodatku. Wystrzegać powinno się dań typu instant, fast food. Znaczenie ma nawodnienie organizmu, spożywanie regularnych posiłków i niepodjadanie między nimi. Alkohol, słodkie napoje i słodycze powinny pójść w odstawkę, jeśli chce się mieć smukłą sylwetkę. Istotne będzie też wysypianie się i oczywiście aktywność fizyczna, która przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej, ujędrni ciało.